Idees molt exportables. Albert Adrià.

Una mirada profunda i un cap ordenat com pocs. Albert Adrià és capaç, alhora, de crear plats per al reeixit Tickets; per al veí 41º, on cada nit 16 comensals gaudeixen del llarg menú Experience; de preparar les cartes dels restaurants de cuina mexicana i japonesa-peruana que obrirà a la tardor a Barcelona; de pensar en nous projectes, com el d’un local a Londres o una possible oberura a Dubai. I es permet fer una pausa per reflexionar sobre a quin punt es troba la revolució impulsada des d’ElBulli i perquè va passar el que va passar. “El món es va fer més petit, i la informació i les idees van començar a circular a través dels viatges, de la xarxa, de congressos o llibres. I va sorgir el diàleg amb la ciència i altres disciplines. Costarà molt que algú iniciï una revolució com la que hem fet”. Mentrestant, creu que caldrà treballar a dos camins: “D’una banda, revisar tot el que s¡ha aconseguit. encara no ho hem fet perquè estàvem ansiosos de descobrir coses noves. Per una altra, crear conceptes per entendre el menú com una experiència global”. Això és el que ell busca en el 41º, una experiència gastronòmica que integren la música, les projeccions, els còctels i, sens dubte, les seves bellíssimes i saboroses creacions. Pensa el petit dels Adrià que si fa un temps semblava que només existien els xefs d’alta cuina, “ara és el moment de tots. Temps en el qual cadascú pot explicar la seva pròpia història, cuidar el producte i ser feliç amb el que fa”.

La creativitat costa molts diners. “Ferran va fer moltes coses per poder guanyar-la i gastar-se’ls al taller”. Ell es descriu com un creatiu que viu del record i del treball en equip. La gran assignatura pendent, apunta, és consolidar la cuina espanyola com a primera referència mundial. “Hem de promocionar Espanya a l’estranger, com ho ha fet José Andrés. La seva feina no s’ha acabat de valorar”. No creu que la cuina visqui hores baixes sinó un moment diferent. “Mai no s’havia menjat tan bé i es menjarà millor, perquè a cada restaurant hi ha un jove amb talent que acabarà obrint un restaurant”.

Cristina Jolonch, laVanguardia, diumenge 29 de juliol de 2012.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s