La força del foc. David Muñoz

Està més animat que mai. No pels elogis de la crítica, ni per la segona estrella Michelin que ha estrenat el seu restaurant, Diverxo (Madrid), en l’última edició del llibre vermell de la gastronomia. Ni per la quantitat de gent que li truca amb l’esperança d’aconseguir una taula i va engrossint la llista d’espera  . David Muñoz està content perquè té la sensació que va per bon camí. “Des de fa uns sis mesos crec que estem avançant cap a una cuina més personal i inèdita. Estem treballant sobre la proteïna animal i hem començat a aplicar-la d’una forma diferent de la que és habitual. La utilitzem com a guarnició, com a condiment. El menú de Diverxo està atapeït de sabors àcids, amargs, picants, fumats…” Muñoz, un apassionat del wok i de la força del foc, s’ha convertit en una de les persones més creatives de la cuina espanyola. No oculta que necessitaria més recursos i que imagina el seu futur en algun lloc de l’Àsia, on algú vulgui apostar pel seu projecte. Però creu que les noves generacions, en les quals ell s’inclou, encara han de demostrar que estan fent alguna cosa valuosa. Ell ho procura. “Tant utilitzem la paraula avantguarda a Espanya que l’estem buidant de significat. Jo crec que Adrià ens ha marcat tant que sembla que tots estem fent avantguarda, quan només un parell de cuiners es mouen en aquest terreny, i en cap cas els que acabem d’arribar”. Sap que la cosa és complicada. “L’altra cuina està lligada a un moviment econòmic saludable. Un restaurant de cuina d’avantguarda, com era El Bulli o com és el Celler de Can Roca, es pot considerar barat però no assequible. Ens semblava que a Espanya teníem una gran cultura gastronòmica i que estàvem disposats a pagar per una experiència interessant i resulta que no és així”. Sobre el talent, opina David Muñoz que cal treballar-lo, però que es té o no es té. “És una cosa que per mi va unida a la brillantor o a l’espurna. Per mi Ferran Adrià, Joan Roca o Andoni Luis Adúriz són un exemple de talent brillant i també de capacitat de treball i sacrifici”.

Cristina Jolonch, laVanguardia, diumenge 5 d’agost de 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s