La cuina que dialoga. Andoni Luis Aduriz.

Una cosa és la qualitat i una altra, l’excel·lència. I aquesta búsqueda, ho té clar Andoni Luis Aduriz, xef del Mugaritz (Errenteria), va més enllà de fer les coses molt bé. Implica innovar. “Molts restaurants del món treballen extraordinàriament bé però no arriben a l’excel·lència”. Ell treballa per aconseguir-la i, amb el seu equip, inverteix infinitat d’hores de creativitat. Luis Aduriz sap que ser un xef de la generació Bulli ha marcat i segueix marcant la seva trajectòria. “Adrià treia cada any la seva col·lecció i encara que provis d’evitar-ho acaba influint la teva cuina. Ara comencen a veure’s les possibilitats de cadascú de nosaltres sense aquesta tensió i aquesta convulsió constant que originava cada nova temporada. Però encara haurà de passar temps per a veure per on anem realment, perquè seguim tots molt influenciats per elBulli i hem d’evolucionar”. Luis Aduriz assegura que necessita compartir però també ser competitiu amb altres establiments espanyols i compartir amb molts dels seus col·legues valors i il·lusions és un estímul  per seguir creant. “Deu dels xefs que lideren la cuina de vanguardia en aquest moment han passat per ElBulli i són fills de la revolució que neix a Catalunya i s’estén per tot el planeta”. D’aquell esperit inconformista han sorgit afectes personals dels que és impossible deslligar-se. El seu món, confesa, s’ha ampliat: “Quan tenia 20 anys em sentia només basc, amb 30, el meu territori es va ampliar, i ara, amb 41, em sento còmode a molts llocs. No sé quin serà el meu paisatge quan tingui 80 anys”. L’important, sap, és compartir els mateixos valors i ell es sent cada vegada més pròxim a persones que poden estar a Dinamarca, a Chicago, a Londres o a Gènova, que sap que s’esforcen tant com ell per fer alguna cosa diferent. “Aquesta és una revolució de bojos apacionats”. La seva principal aportació, diu, és haber contribuït al diàleg de la cuina amb altres disciplines. “M’agradaria pensar que hem obert un camp de relacions”.

Cristina Jolonch, laVanguardia, dimecres 1 d’agost del 2012.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s