En què ens ajuda cada sentit quan mengem?

Les característiques organolèptiques (gust, textura i aroma) són les que estimulen els nostres sentits (gust, olfacte, oïda, tacte i vista) perquè les puguem percebre, distingir i apreciar. A continuació s’expliquen algunes de les funcions concretes de cada sentit per a reconèixer-les.

La vista: Serveix per apreciar les formes, proporcions i colors del producte, percebre’n la distribució en el plat, identificar-ne l’estil i també el mateix producte, etc.

L’olfacte: Serveix per percebre la olor característica d’un producte, condiment.., i distingir-la de qualsevol altra.

El tacte: Serveix per percebre la temperatura del producte i apreciar-ne i distingir-ne la textura.

La oïda: Serveix per percebre sons cruixents, durs…

El gust: Serveix per percebre els gustos primaris (dolç, salat, amarg, àcid i umami), els matisos gustatius (agre, balsàmic, ranci, iodat, picant…) i el sabor dels aliments.

(Font: Lèxic científic gastronòmic, Ed. Planeta)

2 responses to “En què ens ajuda cada sentit quan mengem?

  1. Apunte: el olfato también influye en el gusto. Personas con poco o nulo olfato tienen menor gusto (y algunos suelen comer muy picante para que la comida les sepa “a algo”).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s