Les característiques organolèptiques (gust, textura i aroma) són les que estimulen els nostres sentits (gust, olfacte, oïda, tacte i vista) perquè les puguem percebre, distingir i apreciar. A continuació s’expliquen algunes de les funcions concretes de cada sentit per a reconèixer-les.
La vista: Serveix per apreciar les formes, proporcions i colors del producte, percebre’n la distribució en el plat, identificar-ne l’estil i també el mateix producte, etc.
L’olfacte: Serveix per percebre la olor característica d’un producte, condiment.., i distingir-la de qualsevol altra.
El tacte: Serveix per percebre la temperatura del producte i apreciar-ne i distingir-ne la textura.
La oïda: Serveix per percebre sons cruixents, durs…
El gust: Serveix per percebre els gustos primaris (dolç, salat, amarg, àcid i umami), els matisos gustatius (agre, balsàmic, ranci, iodat, picant…) i el sabor dels aliments.
(Font: Lèxic científic gastronòmic, Ed. Planeta)
Apunte: el olfato también influye en el gusto. Personas con poco o nulo olfato tienen menor gusto (y algunos suelen comer muy picante para que la comida les sepa “a algo”).
Gracias por el comentario y por seguir nuestro blog:)