En què ens ajuda cada sentit quan mengem?

Les característiques organolèptiques (gust, textura i aroma) són les que estimulen els nostres sentits (gust, olfacte, oïda, tacte i vista) perquè les puguem percebre, distingir i apreciar. A continuació s’expliquen algunes de les funcions concretes de cada sentit per a reconèixer-les.

La vista: Serveix per apreciar les formes, proporcions i colors del producte, percebre’n la distribució en el plat, identificar-ne l’estil i també el mateix producte, etc.

L’olfacte: Serveix per percebre la olor característica d’un producte, condiment.., i distingir-la de qualsevol altra.

El tacte: Serveix per percebre la temperatura del producte i apreciar-ne i distingir-ne la textura.

La oïda: Serveix per percebre sons cruixents, durs…

El gust: Serveix per percebre els gustos primaris (dolç, salat, amarg, àcid i umami), els matisos gustatius (agre, balsàmic, ranci, iodat, picant…) i el sabor dels aliments.

(Font: Lèxic científic gastronòmic, Ed. Planeta)

2 responses to “En què ens ajuda cada sentit quan mengem?

  1. Apunte: el olfato también influye en el gusto. Personas con poco o nulo olfato tienen menor gusto (y algunos suelen comer muy picante para que la comida les sepa “a algo”).

Deixa una resposta a xefcientific Cancel·la la resposta