Xef científic_observa : Pastís

Hola xef científics! Avui dedicarem l’entrada de xef científic_observa als pastissos.

Coure al forn pastissos és una activitat divertida on els nens de totes les edats poden aprendre més sobre les reaccions químiques.

aqui us deixarem una simple activitat que podeu fer amb l’estil de xef científic.

El què necesitem serà:

  •      3 bols petits
  •        alumini
  •        Un motlle per coure
  •        Oli vegetal
  •        Culleres per mesures

i els ingredients són:

1 ou
6 cullerades de farina
3 cullerades de sucre
1 mica de sal
2 o 3 pessics de bicarbonat de soda
2 cullerades de llet
2 cullerades d’oli
1/4 de culleradeta de vainilla

procediment

  1.   Emboliqui el bol petit amb molts suports alumini per fer un motlle.
  2.   Traieu el seu “motlle” d’alumini i poseu sobre el motlle de coure per donar-li suport.
  3.   Cobreixi l'”interior” del seu motlle amb oli perquè el pastís no s’enganxi.
  4.   Encengui el forn a 350 graus Fahrenheit.
  5.   Barregi tots els ingredients secs.
  6.  Afegiu els ingredients líquids (només feu servir 1/3 del ou; guardi la resta per després)
  7.  Remeni els ingredients fins que la barreja quedi sense grumolls i del mateix color.
  8. Aboqui la barreja en el seu “motlle.”
  9. Posa al forn per 15 minuts.

Activitat
Farem tres petites activitats:

Farem tres pastissos més,seguint la mateixa recepte pero amb algunes variacions:

  1. El primer pastís no li posarem oli
  2. El segon pastís no li posarem ou
  3. El tercer pastís no li posarem bicarbonat de sodi

Després de coure’ls, fes un tall per la meitat i observa
i pregunta’t

  •  Els pastissos són iguals?
  •  Tasten igual?

Dibuixa i si vols pots enviar-nos a chefcientifico@gmail.com

xef  científic explica :  Aquestes són algunes de les reaccions químiques que succeeixen quan posem al forn un pastís:

La calor ajuda al bicarbonat de soda a produir bombolles de gas, fet que provoca que el pastís surti lleugeret i esponjat (llevat).
La calor causa que la proteïna de l’ou canviï i faci que el pastís sigui més ferma.
L’oli preveu que la calor assequi el pastís massa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s