Xef científic_observa: Per què el pa torrat té un millor gust?

Hola xef científics! Avui dedicarem l’entrada de xef científic_observa a les torrades:

A continuació expliquem un simple experiment amb el pa de motlle en el qual podem observar la diferència entre torrar-lo o no fer-ho.

Material necessari:

–      Dues llesques de pa de motlle

–      Bol amb aigua

–      Torradora

–      Iode

–      Paper d’alumini

–      Ganivet de plàstic

 

Introducció teòrica:

El calor provoca canvis en moltes de les substàncies químiques dels aliments. Alguns d’aquests canvis fan que siguin més tous i fàcils de digerir, mentre que d’altres els confereixen un sabor agradable. En aquest experiment podem veure com la simple acció de torrar provoca canvis químics que el fan més gustós.

 

Procediment:

  1. Es barregen cinc gotes de iode en un petit bol amb aigua.
  2. Es torra una llesca de pa.
  3. Un cop torrada es talla a tires i se submergeix ràpidament una de les tires al bol. Es treu de l’aigua i es posa sobre el paper de plata.
  4. Es talla a tires la llesca sense torrar i se submergeix una de les tires al bol. Després es treu de l’aigua i es posa també sobre el paper de plata.
  5. Es comparen les dues tires de pa.

 

Resultat:

En els dos casos la vora blanca sense torrar del pa es torna d’un color blau-violaci a causa del iod, indicant-hi la presència de midó. A la superfície torrada poden passar-hi dues coses:  que  no canviï de color o que adquireixi una tonalitat rogenca, indicant la presència de dextrina.

 

Explicació:

Les torrades tenen un gust millor perquè, al torrar el pa, el midó de la superfície es transforma en dextrina(sucre), una substància que posseeix un agradable sabor més aviat dolç. La crosta dels aliments cuinats també contenen dextrina, que es forma a l’escalfar-se el midó.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s