Xef científic_observa: El ball de la xocolata.

Hola xef científics! Avui dedicarem l’entrada de xef científic_observa a la xocolata:

A continuació expliquem un simple experiment amb gaseosa i xocolata, que ens permetrà observar com reacciona la xocolata en posar-se en contacte amb la gaseosa:

Material necessari:

–          Vas de vidre tubular

–          Ampolla de gasosa

–          Rajola de xocolata negra

 

Procediment:

  1. Prepara trossos petits i mitjans de xocolata
  2. Omple el vas amb la gasosa
  3. Afegeix els trossos de xocolata de mica en mica al vas amb gasosa
  4. Observa el moviment dels trossos de xocolata

 

Resultat:

Al principi la xocolata va cap al fons del vas, però passats uns segons comença a pujar. En arribar a la superfície s’atura i torna a baixar. Aquest ball de la xocolata, amunt i avall, es repeteix una bona estona.

 

Explicació:

El fenomen que es produeix en aquesta ocasió és l’absorció d’un gas sobre la superfície d’un sòlid, és a dir, que no es tracta de cap reacció química.

Per una banda, la gasosa és una beguda que conté, entre d’altres substàncies, molt diòxid de carboni (CO2) dissolt en aigua i, per altra banda, les preses de xocolata no tenen una superfície perfectament llisa, sinó que són rugoses i tenen dibuixos gravats. A més a més, cal tenir en compte que els gasos tenen tendència a absorbir-se sobre les superfície dels sòlids.

En conclusió, el CO2 queda atrapat sobre la superfície de la xocolata i arriba un moment en què és arrossegada cap amunt pel gas. Quan la xocolata arriba a la superfície, el diòxid de carboni es difon en l’aire (cal recordar que els gasos es dissolen millor a l’aire que a l’aigua, de manera que el CO2 abandona la superfície de la xocolata). Sense les bombolles de gas, el tros de xocolata esdevé més dens i torna cap avall i, mentrestant, es va recobrint de CO2 absorbit i el procés es va repetint en una espècie de dansa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s