Xef científic_Pràctica: La cocció de l’ou

Imatge

Hola, preparats per veure pas per pas la pràctica realitzada per nosaltres al laboratori de física i química de l’Institut Pau Vila?

Va ser el dimecres 10 d’Octubre

Per què és cou un ou?

Al augmentar la temperatura els enllaços dèbils de l’estructura secundària i terciària poden trencar-se i cada glòbul de la proteïna es desenrotlla.

Les cadenes de proteïnes desenrotllades poden unir-se entre elles formant una estructura gelificada. Aquest procés s’anomena coagulació, desnaturalització o gelificació.

Procediment:

1. Prepara tots els estris que necessiteS o no voldràs aturar l’experiment mentres el realitzem?
2. Posa a bullir 150 ml d’ aigua dins d’un vas de precipitats de 250 ml

3. Aquí el cronòmetre indica un temps, però l’aigua triga a bullir uns 10 min. aprox.

4. Un cop bullida l’aigua, posem l’ou amb molta cura. Has de tenir en compte que l’aigua esta bullint per tant hi ha vapor d’aigua que pot cremar

6. Passat el temps de cocció determinat, heu de tenir molta cura per treure l’ou. Aquest pas es realitzarà pica més propera on poguem fer servir el colador per treure l’ou com indica l’imatge. Si ets menor de 16 preferible que aquest pas el faci un adult

7. Tot segui aboquem l’ou a la càpsula de Petri. Es recomanable sense tocar ja que estarà cremant.

8. Farem un tall transversal amb un ganivet.

9. Finalment, un cop obert l’ou amb el termòmetre mesurarem la temperatura de la clara i del rovell.